woensdag 9 oktober 2013

Zo belangrijk ...wist je dit????
Ik denk van niet!
categories:
We hebben allemaal wel een kastje of lade die je in de loop der jaren – vaak onbewust – vol hebt gespaard met tientallen lippenstiften, mascara’s en andere make-up spullen. We denken vaak: ‘Ik heb die Chanel lippenstift drie jaar geleden gekocht en ik draag hem niet zo vaak, maar ik ga hem niet weggooien zolang die nog niet op is!’ Ik vind het zelf ook om
te huilen maar we moeten onze oude make-up na een tijdje toch echt weggooien. Het heeft
namelijk een houdbaarheidsdatum. We vroegen make-up artieste Marion de Waard, die onder andere voor de programma’s
Can’t buy me love en Koffietijd werkte – waarom.
visagiste Marion de Waard
Als er iemand verstand heeft van make-up, dan is het Marion de Waard wel. Ze volgde de opleiding visagie bij Roberto Dresia Beautyschool in Den Haag en mocht daarna als freelance make-up artieste verschillende omvangrijke projecten doen. Zo verzorgde ze de make-up van Wendy van Dijk en Xander de Buisonjé en werkten ze voor programma’s als de Gouden Kooi, Can’t buy me love en Koffietijd. Omdat make-up een beperkte houdbaarheid heeft is Marion altijd erg zuinig op haar spullen. “Hoe je met producten omgaat na aanschaf is heel belangrijk”, zo vertelt ze aan DIY Beauty Blog.
Make-up heeft een houdbaarheidsdatum. Welke bestandsdelen zijn bijvoorbeeld beperkt houdbaar?
Niet alle make-up producten zijn even lang houdbaar, dit is van een aantal zaken afhankelijk. De kwaliteit is belangrijk net als de verpakking maar ook net zo belangrijk is hoe je met het product omgaat na aanschaf! Bij elk product is het beperkt houdbare bestanddeel verschillend. Van alle make-up producten gaat mascara het snelst over de datum. Dit komt doordat er elke keer lucht bij komt als je als de mascara opent. Hierdoor gaat het product achteruit in kwaliteit. Het helpt het kwastje van de mascara zo min mogelijk heen en weer te bewegen in de koker. Een mascara kan je na een half jaar het beste vervangen maar de meesten van ons gebruiken mascara dagelijks en gaat is die na 1 á 2 maanden simpelweg op. Producten op waterbasis bederven sneller dan producten op oliebasis, denk aan vloeibare foundations. Een foundation op waterbasis kan je een jaar bewaren. Een potlood bederft door de groei van bacteriën, regelmatig slijpen helpt de groei van bacteriën te beperken. Een oogpotlood kan ook zeker 2 jaar meegaan. Een concealer kan ook tot 1 jaar mee, oogschaduw 1,5 t/m 2 jaar, en een poeder kan ook 2 jaar mee. Deze periodes gelden alleen als de producten goed verzorgd worden en op de juiste manier bewaard worden. Zo blijft je make-up houdbaar.
Hulpmiddelen zoals penselen en poederdonzen moeten ook regelmatig gereinigd worden. Deze worden echter vaak vergeten. Dan kan er een bron van bacteriën ontstaan. Leg ze regelmatig in een warm sopje met een beetje zachte (baby) shampoo, dit doen totdat ze weer goed schoon zijn, goed uitspoelen met water! Vervang deze ook naar een periode door een nieuwe spons of penseel te kopen. Op een gegeven moment is een penseel of spons ook op door het intensieve gebruik.
Ik las op de ene blog dat lippenstift maximaal een half jaar houdbaar is, maar op een andere beautysite las ik weer dat je lippenstift twee jaar kan gebruiken. Wat klopt er nu? Hoelang is make-up houdbaar?
Een lippenstift is inderdaad ongeveer tot 2 jaar houdbaar, afhankelijk van hoe je met je stift omgaat en hoe je het bewaard. Het beste is de lippenstiften koel te bewaren (zeker in de zomermaanden) door de warmte kunnen ze smelten/zacht worden. Let wel op: lippenstiften die verkocht worden als “kissproof” of “long stay” “ 12 hours”, oftwel: die langdurig blijven zitten zijn droger van structuur. Dit merk je vaak ook met opbrengen. Als je deze lippenstiften in de koelkast legt dan worden ze nog harder en word het opbrengen lastiger dus kijk wel goed welke lippenstiften je hebt voordat je hem in de koelkast legt. Het opbrengen van de lippenstift met een lippenseel is beter. Dit is beter voor de houdbaarheid van de lippenstift: het verkleint de kans op bacteriën en het product komt mooier op de lippen. Je hebt op deze manier langer en meer plezier van je lipstick.
Kan je verder nog iets doen om een lippenstift schoon te houden? 
Wat weinig mensen weten is dat je een lippenstift goed kan ontsmetten door hem boven een vlammetje te houden van een aansteker! Vergeet ook niet het lippenseel regelmatig te ontsmetten met alcohol (gedenatureerde alcohol 70% verkrijgbaar bij de drogist).
Het is dus eigenlijk af te raden veel dure lippenstiften te gelijkertijd te kopen, omdat je ze anders toch moet weggooien als ze nog niet helemaal op zijn?
Dit is ook afhankelijk van hoeveel lippenstiften men gebruikt, maar ik zou geen grote hoeveelheid tegelijkertijd kopen. Aan te raden is bijvoorbeeld 3 of 4  tegelijkertijd. Maar als je regelmatig tot veel/dagelijks lippenstift gebruikt haalt hij de 2 jaar niet eens.
Hoe weten hoelang make-up houdbaar is? Er staat geen uiterste datum op de verpakkingen.
Er staat op veel make-up producten aan de achter of onderkant een klein tekentje, vaak is dit een afbeelding van een potje met een open deksel. Ook staat er een M bij, dit staat voor maand(en), er staat ook een cijfer bij, zo kan je zien hoelang het precies houdbaar is na opening. Dit symbool word het “PAO” symbool genoemd. Deze letters staan voor “Period After Opening”. Als je een product gekocht hebt met het PAO symbool dan is het handig de datum te van opening te noteren. Zo weet je hoelang je het product nog kan gebruiken!
Hoe kan je make-up het beste bewaren?
Dit wisselt per product. Een lippenstift kan je zoals eerder gezegd beter in de koelkast bewaren voor een langere houdbaarheid. Voor de andere make-upproducten geld (poeder, rouge, oogpotloden, oogschaduw) deze op een donkere koele en droge plek te bewaren (kamertemperatuur), bijvoorbeeld in een lade van een kaptafel of ander kastje in een kamer. Veel mensen bewaren het in de badkamer, dat moet je niet doen! Deze is te vochtig voor je make-up producten. Denk er aan de producten goed af te sluiten, mascara’s goed dicht te draaien en doosjes van poeders en oogschaduwen goed dicht te klikken/af te sluiten. Zo blijft je make-up houdbaar.
Veel mensen weten niet dat make-up beperkt houdbaar is. Wat kan het gevolg zijn van make-up gebruiken die over de datum is? 
Het is altijd goed om te kijken hoe een product eruit ziet. Kijk goed naar de kleur, maar let zeker ook op de geur. Dit is net zo belangrijk. Als bijvoorbeeld een foundation niet meer goed is zie je een water of olielaagje op de vaste stoffen liggen, dan is het niet één substantie meer, er zit dan (vaak) ook een luchtje aan. Het kan zijn dat je een allergische reactie krijgt op de plek waar je het opgebracht hebt. Bij andere veroorzaakt het alleen een huidirritatie die vanzelf weer wegtrekt, dit is afhankelijk van of je een gevoelige huid hebt. Iedere huid reageert weer anders. Als je een gevoelige huid hebt en je gebruikt een make-up product die over datum is en niet goed meer is (het kan zijn dat een make-up product die over datum is nog wel goed is), dan kan de huidirritatie overgaan in een huidinfectie. Houd daarom altijd goed in de gaten wanneer je een product geopend hebt en noteer de datum op het product met behulp van een klein stickertje.
Voor meer informatie over het werk van Marion of boekingen ga je naar: http://www.marion-visagie.nl/



Geen opmerkingen:

Een reactie posten